Collega Liz Hamaekers gaf droomcarrière in de retail op voor een driejarige BBL-opleiding tot Service- en onderhoudsmonteur.

“Op de open dag van Wij Techniek/Goflex ging mijn hart sneller kloppen en sinds ik bij ENGIE zit, ga ik elke dag met plezier naar mijn werk.”

Als ik vertel dat ik mijn designkleding heb verruild voor werkkleding, stuit ik vaak op onbegrip.

“Waarom een dik salaris inleveren om weer helemaal onderaan te beginnen, en dan ook nog eens in de techniek? Mensen verklaren me voor gek. Maar het is de beste beslissing die ik ooit heb genomen”. “Ik vind mijn werk bij ENGIE leuk, heb geen stress meer en heb eindelijk weer een sociaal leven.”

Gouden handen

Achteraf gezien was de keuze voor techniek eigenlijk helemaal niet zo onlogisch. “Mijn vader heeft twee gouden handen en als klein meisje vond ik het altijd leuk om hem te helpen. Ik vroeg vaak gereedschap voor mijn verjaardag en als er iets aangesloten moest worden, belden vrienden mij. Ook stuurde ik voor mijn werk als manager vaak aannemers aan. Het heeft dus echt zo moeten zijn. Ik kreeg een spoedcursus basis Elektrotechniek en voor ik het wist, werkte ik bij ENGIE en stond ik in de technische ruimte van een klant.”

Omschakelen

Het was wel even omschakelen om als vrouw uit de retail, “een echte vrouwenwereld”, vooral met mannen te werken. “Tijdens de praktijklessen stond ik naast knullen van zestien, maar die bleken erg behulpzaam. De leraren bij Goflex waren blij met de vrouwelijke leerlingen, omdat wij supergemotiveerd en gedisciplineerd zijn. De praktijk bij ENGIE is heel uitdagend en leerzaam. Ik heb ervaren dat je hier als vrouw wel voor jezelf op moet kunnen komen, want het gaat er soms hard aan toe. Maar ik ben mondig en hoewel ik op het gebied van techniek nog meer te leren heb, komen mijn mannelijke collega’s nu ook met vragen bij mij over bijvoorbeeld Planon en IT zaken.”

Topbedrijf

“Goflex heeft me een geweldige start gegeven. Ze hebben me veel geleerd en een mooie baan voor me gevonden. ENGIE is een topbedrijf en een goede werkgever. Hier geloofden ze van het begin af aan in mij. Ik krijg een net salaris, word met respect behandeld en er wordt naar me geluisterd. En dan is prettig! Ik wil mijn kennis en ervaring graag inzetten om nog meer vrouwen en jongeren te interesseren én te behouden voor de techniek.”