Gerard Hakvoort startte vijf jaar geleden bij Equans. Als application engineer krijgt hij mooie uitdagingen en de kans om aan de verduurzaming van Nederland bij te dragen. “Als application engineer programmeer ik de besturingen voor koelinstallaties en warmtepompen.”

Oren en ogen in de machine

“Na de mechanische engineering wekken application engineers de installatie tot leven. Dit kan uitdagend zijn, omdat er vaak maatwerk oplossingen zijn ontworpen en wij dit goed aan moeten laten sluiten op de rest van de installatie. Tegelijkertijd is dat het leuke van dit werk; je kan je creativiteit en kennis er op loslaten om zo de juiste oplossing te vinden. Ook zijn wij het aanspreekpunt voor de servicemonteurs in het veld. Als zij problemen tegenkomen bij installaties, kunnen wij door inbellen in een machine sneller storingen verhelpen.”

Organisaties helpen energie besparen

“Veel organisaties gebruiken nog synthetische koudemiddelen. Voor hen bouwen wij koelinstallaties met natuurlijke koudemiddelen die veel milieuvriendelijker zijn. Zo bouwden we een gasloze fabriek voor een grote kaasfabrikant, waarbij alle opgewekte warmte en kou wordt hergebruikt of gerecycled. Ook helpen we boerenbedrijven door koelinstallaties te maken die op een duurzame manier gewassen opslaan en drogen. Als je dan achteraf hoort hoeveel energie ze besparen sinds de nieuwe installatie er staat, geeft dat veel voldoening.”

Trial en error

“Toen ik bij Equans binnenkwam, viel ik meteen met mijn neus in de boter. De persoon die mij zou opleiden ging weg, waardoor ik de kans kreeg om binnen twee maanden zijn werk over te nemen. Zelf had ik nog niet eerder in de warmte- en koudetechniek gewerkt. Maar door trainingen, begeleiding van ervaren collega’s en vooral veel trial en error, is het me gelukt om me daar klaar voor te stomen. Als één van ons tegen een probleem aanloopt, bedenken we als team er samen een oplossing voor.”

Enthousiast geworden van het verhaal van Gerard?

Bekijk onze vacatures