Patrick de Zoete (33) begon op zijn 16e al bij Equans als assistent verwarmingsmonteur. Volgens hem is theorie goed, maar leer je het vak pas echt in de praktijk. Dankzij de kansen die hij pakte, is hij nu allround beheertechnicus. En wat hem betreft is dat niet zijn ‘eindstation’.

Interesse in techniek

“Ik was een jaar of 14 en had vmbo-kader gedaan, met installatietechniek”, blikt Patrick terug. “Ik wist op die leeftijd echt nog niet wat ik wilde.” Wat hij wel wist, is dat hij techniek interessant vond. Patrick startte als assistent verwarmingsmonteur. “ Daarna groeide ik via monteur, eerste monteur en onderhoudsmonteur door naar servicemonteur.

Het eerste aanspreekpunt

Als allround beheertechnicus heeft Patrick van die eerdere kennis nog steeds profijt. In deze functie is hij verantwoordelijk voor vier distributiecentra en twee hubs van Albert Heijn in de regio Rotterdam. “Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de klant. Zowel voor het dagelijks onderhoud van de technische installaties als bij storingen: alles komt op mijn bordje. Van bijvoorbeeld een storing aan de verwarming of koeling tot verlichting, stroom of lekkage aan een warmtepomp.”

Constant verbeteren

Dat is precies waar hij als troubleshooter voor warmloopt. “Geef mij liever tien kleine storingen tegelijk dan één grote, waar ik acht uur mee bezig ben.” Patrick probeert de klant altijd zo goed mogelijk te ontzorgen. “Dat vind ik echt het leukste aan mijn werk. Ik zoek – het liefst samen met collega’s – constant naar verbeteringen. Dan leg ik bijvoorbeeld een probleem of idee voor aan collega’s en maak vervolgens een voorstel voor de klant. Zo spelen we goed in op de behoefte van de klant.”

Mooie stappen maken

“Wat er op mijn pad komt, weet ik natuurlijk niet.” Maar volgens Patrick zit er veel toekomst in techniek. Hij zou graag met zijn kennis jonge mensen willen laten zien dat je de tijd moet nemen om je te ontwikkelen. “Er zijn duizenden verschillende installaties; die kun je onmogelijk allemaal kennen. Als je je erin verdiept en de tijd neemt om het jezelf aan te leren, kun je mooie stappen maken!”

Enthousiast geworden van het verhaal van Patrick?

Bekijk onze vacatures