Iedere dag opnieuw bouwen we met z’n allen aan nog slimmere, veiligere en duurzamere infrastructuur voor mobiliteit en energie. Dat doen we samen, in allerlei functies en bij diverse projecten. In dit verhaal vertelt Davor Maric ons over zijn baan als Engineer bij energie projecten.
“Als engineer houd ik me bezig met het ontwerpen, berekenen en uitwerken van elektrotechnische systemen of concepten. Ik heb een fantastische job; elke dag ergens induiken, ontwerpen en daarmee bijdragen aan duurzaamheid”, vertelt Davor enthousiast. “Meestal ben ik betrokken vanaf de tender tot aan de oplevering.”
Creatief puzzelen
In zijn werk speelt creativiteit een belangrijke rol volgens Davor. “Je moet vaak een bestaande oplossing inzetten voor een heel ander doeleinde. Een recent voorbeeld is het toepassen van een bepaalde bypass schakelaar om de noodstroomvoorziening tussen twee substations te realiseren, terwijl dit normaal gesproken voor een ander systeem gebruikt wordt.”
Davor is de spil tussen de opdrachtgever en operatie. “Als een ontwerp naar de uitvoering gaat, dan letten we op de signalen die we van hen meekrijgen. Mocht de praktijk er anders uitzien, dan passen we de tekening aan.”
Energie bewaren
Van de projecten waar Davor aan meewerkt, vindt hij GIGA Storage één van de parels: “Dit is een slimme batterijopslag die is aangesloten op Smart Grid Flevoland, het private net van Equans. Zon en wind zijn er volop, maar de timing is vaak verkeerd. Batterijopslag is een tussenoplossing om vraag en aanbod in balans te brengen.
Toekomstdromen
Techniek wordt slimmer en techneuten ontwikkelen mee. “De wet van Ohm blijft hetzelfde, maar onze manier van werken verandert. Alles wordt smart. Denk aan de combinatie van zon- wind- en energieopslagsystemen en de slimme monitoring van allerlei systemen en installaties.”
Davor is door alle ontwikkelingen nog lang niet uitgekeken: “Ik hoop dat we in de toekomst nog meer met energieopslag kunnen doen, zodat je de energie bij overcapaciteit nuttiger kunt gebruiken: een combinatie waarmaken met zon, wind, batterijopslag én waterstof. Een toekomstdroom!”