We houden wel van een uitdaging bij Equans. Energie verduurzamen, de industrie slimmer maken en de wereld verder digitaliseren. Die uitdagingen gaan we aan, samen met onze medewerkers en klanten. Maak kennis met een van die medewerkers: Bert Groothuis. Als BIM-coördinator in Roden helpt hij – samen met zijn collega’s – klanten met digitaal ontwerpen, bouwen en beheren. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens veel efficiënter.
Wat hebben Koi karpers en de 3D-modellen, die Bert dagelijks maakt, met elkaar gemeen? “In mijn vrije tijd bouw ik onder meer vijvers voor Koi karpers met behulp van BIM. De klant krijgt dan een 3D-model van de vijver met veel digitale informatie, waarna je het ook precies zo kunt bouwen. Soms probeer ik daarbij iets uit, waar ik op het werk niet uitkom of andersom. Het is de ideale combinatie en zo houd ik mijn kennis goed op peil.”
iPad op de bouw
Toen Bert begon als BIM-coördinator stond de discipline in zijn regio nog een beetje in de kinderschoenen. “We moesten in een korte tijd veel leren. Een van onze klanten, een producent van baby- en kindervoeding uit geitenmelk, vroeg specifiek om BIM. We zijn toen begonnen met de pilot ‘iPad op de bouw’, waarbij de klant ook via een eenvoudig softwareprogramma kan meekijken in onze BIM-modellen. Dat project ging zo goed, dat het volgende project er al aankomt en we inmiddels vol op de rijdende trein zitten.”
De keet behangen
Bert ziet veel voordelen in het werken met BIM: “Wij noemen het inmiddels ook wel DOB’en, Digitaal Ontwerpen en Bouwen. Aan de voorkant, nog voor we gaan bouwen, voorkomen we hiermee ‘clashes’, ofwel aanlopers. Dat scheelt veel meer- en minderwerk en faalkosten. Ook dat is duurzaamheid natuurlijk, want we verspillen minder energie en/of materialen. In de uitvoering hoeven we vervolgens de keet niet meer te behangen met A0-vellen, maar doen we alles op de iPad.” Een ander voordeel van BIM is dat de ‘as-built’ (revisietekening) veel effectiever tot stand komt. “Waar het voorheen vaak lang duurde en er veel e-mails, tekeningen – soms met koffievlekken – en schetsen over en weer gingen, geeft de monteur de informatie nu op locatie in op de iPad. De tekenaar ziet dat direct en kan ermee aan de slag. Zo verkorten we de doorlooptijd enorm.”
Schreeuwende behoefte
Het BIM’en bevalt zo goed dat Equans er steeds vaker ‘beheer’ aan toevoegt: Digitaal Ontwerpen, Bouwen én Beheren (DOBB’en). Met deze manier van werken, vervagen volgens Bert de grenzen: “Andere regio’s binnen Equans kunnen desgewenst snel bijspringen. En het brengt afdelingen en disciplines dichter bij elkaar.” Voor een nieuw project maken Bert en zijn collega’s een slibvergistingsinstallatie voor een waterschap. “Door het toevoegen van bacteriën vangen we het methaangas af en zetten dit om naar groen gas. Het is mooi om aan zulke multidisciplinaire projecten te werken. Je breidt dagelijks je kennis verder uit.” De grootste uitdaging zit voor Bert nu in het vinden van nieuwe collega’s. “Er is een schreeuwende behoefte aan modelleurs. Nu besteden we nog veel uit, maar het liefst bouwen we ons eigen team op natuurlijk.” Samen voor grote uitdagingen.