We houden wel van een uitdaging bij Equans. Energie verduurzamen, de industrie slimmer maken en de wereld verder digitaliseren. Die uitdagingen gaan we aan, samen met onze medewerkers en klanten. Dat sprak ook Lotfi Berkane aan. En dus begon hij in september 2022 als business trainee. Nu stoomt hij zich in anderhalf jaar klaar voor een baan als assistent-projectleider.

‘Ik heb het heel tof bij Equans’. Met die woorden maakte een oud-medestudent en tevens maatje van Lotfi hem nieuwsgierig. “Ik werkte toen bij de DCMR Milieudienst Rijnmond”, vertelt Lotfi, “als inspecteur gevaarlijke stoffen. Maar was wel op zoek naar iets anders. Toen mijn maatje zei dat Equans misschien iets voor mij was, ben ik gaan kijken.”

Handover-coördinator

Inmiddels is Lotfi aan zijn vierde opdracht bezig. “Als trainee voer je zo’n drie tot vier opdrachten uit in anderhalf jaar tijd. Mijn eerste opdracht deed ik bij Shell Pernis, onder begeleiding van de projectleider. Ik zorgde dat de werkmappen volledig werden aangeleverd bij Equans. En ik moest de overdracht van de geleverde documenten, zoals materiaallijsten, beter laten verlopen.” Voor zijn tweede opdracht kwam Lotfi terecht bij een turnaround (grote onderhoudsstop) van Huntsman Holland B.V. “Dat was een stop van zes weken. Ik hield, als handover-coördinator, de werkmappen van de uitvoerder bij. Zodat die compleet aan de klant konden worden gegeven.”

Soms wel tien uur per dag

Daarbij kwam Lotfi’s kennis vanuit zijn studie chemische technologie goed van pas. “Ik was bekend met de theorie van een onderhoudsstop, maar het was super om dat nu in de praktijk mee te maken. En samen met een groot team soms wel tien uur per dag aan het werk te zijn. Waarbij het mooie was dat iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft.” Bij Lotfi’s derde opdracht mocht hij meer zelfstandig aan het werk. “Ik heb, met de projectleider als back-up, een klantvraag opgepakt. Dat was best spannend, maar ook heel leuk! Het ging om een verbogen condensaatleiding, die we moesten repareren of vervangen. Ik vond het mooi om vanaf het begin, vanaf de calculatie, betrokken te zijn. En ook rechtstreeks contact te hebben met de klant.”

Elkaar verder brengen

Nu is Lotfi met kleinere projecten bezig. “Door veel verschillende projecten te doen, ontdek je waar je interesse ligt.” Het kan natuurlijk gebeuren dat je tijdens je traineeship meer affiniteit blijkt te hebben met een andere functie dan vooraf het plan was. “Dat is het fijne aan Equans: je kunt ook uitstromen in een andere functie.” Lotfi krijgt veel hulp van alle collega’s. “Daarnaast heb je als trainee een vaste begeleider voor het hele traject. Samen met hem kijk ik bijvoorbeeld wat ik nog meer wil leren.” Ook de hechte band met de andere trainees vindt Lotfi fijn. In het ‘Horizon-programma’ komen alle trainees samen. “We trainen vaardigheden en volgen diverse workshops.” Via een landelijke app-groep heeft hij tussentijds contact met andere trainees. “Zo leer je niet alleen van je eigen opdrachten, maar brengen we elkaar verder.” Lotfi is daarnaast actief voor Young Equans Professionals, waarvoor hij evenementen organiseert. En tot slot helpt hij nieuwe trainees op weg. “In het begin begeleidde een ervaren trainee mij; nu doe ik graag hetzelfde voor anderen.” Samen voor grote uitdagingen.

Ook interesse in zo’n uitdagende baan in een dynamische omgeving?

Bekijk onze vacatures