We houden wel van een uitdaging bij Equans. Energie verduurzamen, de industrie slimmer maken en de wereld verder digitaliseren. Die uitdagingen gaan we aan, samen met onze medewerkers en klanten. De oplossingen voor grote uitdagingen beginnen vaak met een eerste idee. Zoals bij Grozette, waar uitvoerder Bert Wietsma samen met zijn collega’s een volledig elektrische droogtunnel voor kaas realiseerde.

“Vanaf het eerste idee tot ontwerp, engineering, plaatsen en uiteindelijk inbedrijfstellen. Alles hebben we op onze Equans-vestiging in Emmeloord ontwikkeld”, vertelt Bert trots. Het resultaat: een complete droogtunnel én gasloze fabriek voor kaasfabrikant Grozette.

Voorbeeld uit de boekjes

In de eerste plannen zou de kaas met gas worden gedroogd. Equans had echter al ervaring met het bouwen van vriestunnels en zag bij de kaasfabrikant mogelijkheden voor een droogtunnel. “Deze tunnel is volledig elektrisch en voorzien van slimme warmteterugwinning”, vertelt Bert. “Dat levert meer dan 40% energiebesparing op. Met de restwarmte verwarmen we het gebouw en het proceswater. En door gebruik van warmtepomptechnologie is de hele fabriek gasloos.” Een voorbeeld ‘uit de boekjes’ als het gaat om het realiseren van de energietransitie.

Alles robot gestuurd

Bert was als uitvoerder nauw betrokken bij de bouw van de tunnel. “Vanuit de werkplaats in Emmeloord vervoerden we de tunnel in twaalf stukken naar Grozette in Woerden. Daar moesten de delen via een grote kraan door het dak en zetten we de tunnel weer in elkaar. Ik deed onder meer al het leidingwerk en piping. Het is echt een project om trots op te zijn. De tunnel is bijna veertig meter lang, is gevuld met bakken van twintig kilo kaas en heeft een capaciteit van 132 bakken tegelijkertijd. En alles is robotgestuurd.”

Iets moois bereikt

Bert weet zeker dat deze techniek op grotere schaal toegepast kan worden. “Bedenk maar eens welke producten allemaal gedroogd worden, zoals kruiden en vlees.” Een bepalende succesfactor voor dit project was dat iedereen, van werkvoorbereider tot monteur en projectleider, vanaf het begin betrokken was. “Dan sta je allemaal achter het eindproduct. Van een schets op een papiertje tot een grote werkende machine. Je realiseert je pas na een tijd: wat hebben we met elkaar iets moois bereikt!”

Wil jij onze klanten ook helpen hun processen te optimaliseren? Bekijk onze vacatures op werkenbijequans.nl