Hoewel zijn traineeship officieel pas in februari start, is Lex Verberne (26) nu al volop bezig. Na zijn studie werktuigbouwkunde aan de TU Eindhoven vond hij bij Equans de mogelijkheden, die hij zocht. Lex vindt het vooral leerzaam om te zien hoe techniek in de praktijk wordt omgezet naar realiteit.

“Na mijn studie heb ik een tijdje rondgezocht wat ik wilde.” Vanuit zijn studie had Lex kennisgemaakt met zowel de medische als duurzame kant van werktuigbouwkunde. “Ik vind duurzaamheid uiteindelijk meer divers.” Waarom zijn keuze voor Equans? “Het unieke vind ik dat we projecten doen vanaf consultancy tot en met oplevering. Daar liggen veel mogelijkheden en het leek me mooi een steentje bij te kunnen dragen.”

Vrijheid een voordeel

In anderhalf jaar tijd voert Lex als trainee diverse opdrachten uit voor het onderdeel West Industrie in Rotterdam. “Alhoewel dat niet heel strak is, hoor. Ik ken mede-trainees, die ook opdrachten buiten de eigen regio en zelfs in het buitenland doen.” Hoewel Lex zijn eerste twee opdrachten al heeft, springt hij ook graag bij andere projecten in. “Die vrijheid vind ik echt een voordeel. Daar moet je je wel comfortabel bij voelen natuurlijk, maar ik vind het leuk dat je bij veel verschillende bedrijfsaspecten wordt betrokken. Er wordt echt gekeken hoe je als trainee waarde kunt toevoegen.”

Iets heel anders

Voor zijn eerste opdracht maakt Lex een plan van aanpak voor het inkoopproces van de zogenaamde EPC-contracten. “Dat zijn contracten, waar we vanaf engineering tot uitvoering de klant helemaal ontzorgen. Daarvoor heb ik onder meer contact met engineering, calculatie, inkoop en projecten. Ik leer dus gelijk het bedrijf goed kennen en ook om door te vragen wat collega’s bedoelen.” Voor zijn tweede opdracht is Lex met iets heel anders bezig. “De uitvoerders op de werkvloer doen nog veel op papier. Ik houd me daarom nu, samen met twee andere collega’s, bezig met het implementeren van de iPad op de bouw. Daarmee kunnen monteurs straks digitaal 3D-tekeningen bekijken, notities maken en nog veel meer. Ik vind het heel leuk dat je gelijk de waarde van zo’n opdracht kunt zien.”

Netwerk van leeftijdsgenoten

Voor die laatste opdracht heeft Lex ook contact met andere Equans-vestigingen, waar de iPad al wordt ingezet. “Daarnaast ben ik recent naar de prefab-shop in Zaandam geweest en heb ik bij Shell Pernis een rondleiding gekregen. Dan krijg je een nog beter beeld bij wat we nu precies doen.” Als lid van het Young Equans Professionals (YEP) netwerk deelt Lex ervaringen met leeftijdsgenoten en oud-trainees. “. Wij kijken soms anders tegen zaken aan.” Tot slot vindt Lex het prettig dat hij in zijn traineeship kan ontdekken waar zijn toekomstplannen liggen. “Je merkt snel wat wel en vooral ook niet bij je past.”

Ook interesse in een traineeship bij Equans?

Kijk hier voor alle mogelijkheden.