Bij toeval kwam Thijs Mulder (25) bij een ‘oude bekende’ terecht voor zijn traineeship. Hoewel hij niet helemaal het gebaande pad heeft genomen, heeft hij het erg naar zijn zin. Nu zijn traineeship in februari afloopt, wacht inmiddels al een mooi contract.

Thijs studeerde werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). “Ik wist daarna nog niet wat ik wilde, dus ben ik naar de TU Delft gegaan.” Maar dat was niet wat Thijs zocht. Hij stopte met de studie en besloot op zoek te gaan naar een traineeship. “De beschrijving van het business traineeship bij Equans sprak me aan. Je mocht rekenen aan installaties en was de spin in het web.” Thijs bleek de organisatie tot zijn verbazing al te kennen. “Equans bleek voorheen ENGIE te heten. Toen dacht ik: hé, daar heb ik stagegelopen.”

Wijze les

In september 2022 begon Thijs als trainee bij West Industrie. Daar kreeg Thijs bij die eerste opdracht gelijk een wijze les. “Ik moest de werkplaats op de onderhoudslocatie van Nutricia opnieuw inrichten. Daarvoor had ik veel contact met mensen van de uitvoering en had uiteindelijk een idee om de logistiek van pakketjes anders in te richten.” Tijdens de presentatie van zijn plan, merkte Thijs weerstand. Omdat hij niet iedereen mee kreeg, legde hij het voorval voor aan Horizon, het programma waarin trainees persoonlijke ontwikkeltrainingen krijgen.

Van weerstand naar betrokkenheid

“Al snel bleek waarom ik op mijn snufferd was gegaan. Ik benaderde alles vanuit mijn eigen perspectief en presenteerde het plan alsof het al beklonken was. Met acteurs en mede-trainees, oefenden we vervolgens om het verhaal in de wij-vorm te brengen en keek ik nog eens kritisch naar het plan met de projectleider. Toen ik het opnieuw presenteerde, stond het concept nog steeds. Alleen nu dacht iedereen met me mee.”

Graag verschillende dingen

“In mijn eerste opdracht heb ik veel kunnen leren van projectleiderschap in de industrie. Super gaaf! Maar ik merkte ook dat ik graag zelf meer met energietechniek wil doen.” Vervolgens deed Thijs een opdracht voor Refrigeration. “Ik heb vanaf het begin aangegeven dat ik graag verschillende dingen probeer. Omdat ik denk dat ik daar veel van leer. Ik vind het mooi dat ik de kans heb gekregen om buiten het eigen regiobedrijf te ‘snuffelen’.”

Enthousiast

Zijn laatste opdracht doet Thijs bij E-Hub. “Dat is de energieconsultancy club binnen Equans. Ik houd me daar bezig met de mogelijkheden van de inzet van waterstof. Ik ervaar het traineeship als superleuk. En zit zelfs in het regionale bestuur van de Young Equans Professionals.” In de afgelopen maanden leerde Thijs niet alleen de organisatie kennen, maar heeft hij ook zijn eigen plek ontdekt. Vanaf maart wacht hem een vast contract. “Als projectleider bij Refrigeration krijg ik de ruimte om niet alleen commercieel bezig te zijn. Ik kan daar ook als consultant aan proposities werken en kijken wat de organisatie nodig heeft. Dat in combinatie met opleidingen, die ik wil of nodig heb. Daar word ik wel enthousiast van!”

Ook interesse in een traineeship bij Equans?

Kijk hier voor alle mogelijkheden.